Највисокиот водопад во Европа

Посетата на највисокиот водопад во Европа се препорачува за на лето, кога времето е најстабилно, бидејќи на ова место снегот во јуни не е никакво изненадување.

Вунуфосен или Винуфалет е највисокиот европски водопад и шести највисок на светот. Водопадот се издигнува на 860 метри висина во норвешкото гратче Сундалсер.
najvisok vodopad

Loading..

Водопадот е дел од реката Вину, која се слева низ планината Винуфјелет, а која водата ја добива од ледникот Винуфон.

Иако на врвот на планината може да се забележи снег дури и во јуни, локалците велат дека Винуфосен е најдобро да се посетат во летните месеци, кога времето е најстабилно.

najvisok vodopad7
Во Норвешка инаку се наоѓаат девет од вкупно 20-те највисоки водопади на светот.
najvisok vodopad5
Не станува збор само за прекрасни чуда на природата, туку и за значајни извори на енергија, бидејќи Норвежаните поголемиот дел од својата енергија ја добиваат токму од водата.

извор:iportal.mk